Noves exposicions a L’Espai Matiners

Nova Exposició a l’Espai Matiners “Les Cròniques del combat d’Avinyó”


La guerra dels Matiners (també anomenada Segona Guerra Carlina) s’inicià pel setembre del 1846 i durà fins al maig del 1849. Més que no pas una guerra estrictament carlina, fou una revolta catalana contra el govern de Madrid i contra un seguit de mesures que pertorbaven la vida del país (quintes, aranzels…), en la qual participaren, a més dels carlins, progressistes i republicans. Als protagonistes d’aquesta revolta se’ls anomenà matiners.

El Combat d’Avinyó (16 de novembre de 1848), en què els matiners comandats pel coronel Tristany s’imposaren a la columna de l’exercit isabel·lí dirigida pel brigadier Manzano, fou un dels fets més destacats de la guerra dels Matiners.

La victòria dels matiners a Avinyó va tenir un gran repercussió militar i política (destitució del Capità General de Catalunya) i un gran ressò mediàtic en els diaris de l’època.

En aquesta exposició es mostren les cròniques que els principals diaris del país van publicar sobre el Combat d’Avinyó i la desfeta patida per l’exercit isabel·lí.

Recent Posts