PERSONATGES


CEC i PIGALL


Són el fil conductor de la fira i enllacen les diferents escenes a través de romanços que reciten pels carrers.

RAFAEL TRISTANY


Tinent coronel de l’exèrcit carlí: arriba a Avinyó procedent de Súria per sumar efectius a la causa carlina i combatre les tropes isabelines. Amb la seva guerrilla, i gràcies al suport que rep de pagesos i obrers, derrota l’exercit isabelí comandat pel brigadier Manzano. La victòria al combat li val el títol de comte d’Avinyó.

JOAQUIM MANZANO


Brigadier, comanda les tropes isabelines derrotades a la batalla. És l’artífex de l’assalt a Avinyó on els carlins li preparen una emboscada, derroten el seu exèrcit i fan captius set-cents soldats.

RAMON CABRERA


General de l’exercit carlí de Catalunya, arriba a Avinyó després de lluitar al costat del mossèn Benet Tristany a Solsona, i ara segueix la causa carlina al costat del seu nebot Rafael Tristany, comte d’Avinyó.

MOSSÈN RAMON


Capellà trabucaire de la parròquia de Pinós: se suma a la causa carlina després de lluitar al costat de mossèn Benet Tristany a Solsona, i ara segueix la causa carlina al costat del seu nebot Rafael Tristany

LES TREMENTINAIRES


Des de Tuixén han fet camí cap a Avinyó tot passant pel Berguedà, per Osona i el Lluçanès. Ofereixen als visitants ungüents, olis i pomades amb mel de Cal Toni Mas i farigola dels boscos de Relat.

RENTADORES


Són un grup de noies que renten roba a la riera Gavarresa i fan bugada de l’actualitat del moment tot fent una bona repassada a les tropes carlines i isabelines que passegen pel poble.

ELS NUVIS


L’hereu de Ca l’Oliaire i la viuda de Cal Verdaguer protagonitzen un casori d’alçada que es festeja a la plaça Major amb el ball dels Llancers

ELS MOSSOS D’ESQUADRA


Les forces de seguretat acompanyen els Isabelins en el camí.

DIARI DELS MATINERS


Els venedors dels diaris reparteixen “El Matiner”, on s’explica què està passant a Catalunya el novembre de 1848 i es prediu l’inevitable xoc entre les tropes isabelines i les colles de matiners a Avinyó.